15 meter lång, 4 meter hög och med en låskraft på 3.200 ton

För bland annat produktion av större detaljer till fordonsindustrin har Nolato i Götene investerat i en avancerad formspruta med en låskraft på 3.200 ton.

Den kan tillverka tvåkomponents plastdetalj­er som väger upp till 11–12 kg för första skottet och drygt 5 kg för andra skottet. Själva maskinen är 15 meter lång, 4 meter hög och väger 190 ton.

 

Stärker konkurrenskraften

De imponerande dimensionerna framgår av bilden där montören står inne i maskinen på den plats där formverktygets två halvor normalt hänger. Ja – bokstavligen talat hänger: De runda cirklarna markerar magneter som håller fast det upp till 40 ton tunga formverktyget, som därmed inte behöver skruvas fast. Det förenklar och kortar tiden vid byte till ett annat verktyg.

– Vi är ensamma i regionen om en två­komponents formspruta av den här stor­leken, vilket stärker vår konkurrenskraft på marknaden för större, komplexa produkter, kommenterar Öivind Nilsrud, som är teknisk projektledare.

 

Fyrkomponents formsprutning

– Vi har även mindre maskiner som klarar upp till fyrkomponents formsprutning, säger Öivind Nilsrud. De använder vi bland annat till att tillverka spegelblanka, exteriöra dekorpaneler för personbilar.

– Först formsprutar vi en bärande plaststomme, sen i steg 2 i samma formverktyg översprutar vi den med ett material med djupsvart ­pianoglans, varefter vi lägger på en sträng med polyurethan, som skapar en tätningslist. Allt i en enda process, vilket ger en mycket effektiv produktion.

Mer att läsa